Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3149194
    • Do końca roku: 240 dni
    • Do wakacji: 47 dni
  • Jadłospis

Wiosenna sałatka

         Składniki

  • Kilka liści sałaty lub dwie garście szpinaku
  • 4 zielone ogórki
  • Pół cebuli
  • Pół papryki
  • Garść małych pomidorków
  • 4 rzodkiewki

Składniki sosu na bazie oleju :

  • Po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania :

Umyj delikatnie i osusz kilka liści sałaty. Możesz też sięgnąć po młode liście szpinaku, czy roszponkę. Jeśli masz mieszankę młodych listków, to również możesz jej użyć i całość rozłożyć  na półmisku. Młode ogórki gruntowe tylko umyj. Odetnij oba końce, a ogórki pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Rzodkiewki umyj, odetnij końce i pokrój w półplasterki o grubości około 2-3 mm. Pół małej papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki. Kawałek cebuli obierz i pokrój w cienkie piórka. Pomidorki pokrój tylko na pół lub na ćwiartki. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na sos. Gotową mieszanką oblej sałatkę lub też wszystko razem dokładnie wymieszaj. Smacznego !

Dominika S.6a

Domowa lemoniada truskawkowa

 

Składniki:

  • ½ średniej wielkości arbuza
  • 4-5 dużych cytryn
  • 4-6 szklanek wody
  • świeża mięta

Sposób przygotowania :

Do naczynia blendera wrzuć ćwiartki arbuza, a kiedy uzyskasz już jednolitą konsystencję, przelej sok z arbuza do dzbanka i odstaw na bok. Do szklanki wyciśnij sok z cytryny –  powinieneś uzyskać 1 szklankę soku, choć jest to zależne od wielkości i soczystości cytryn. Następnie przelej sok z cytryny do dzbanka, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Lemoniadę arbuzową serwuj schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu, plasterków cytryny oraz listków świeżej mięty.