Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3148867
    • Do końca roku: 240 dni
    • Do wakacji: 47 dni
  • Jadłospis

Przepis na faworki

Za nami tłusty czwartek, a my proponujemy wam przepis na pyszne faworki                   

SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

4 żółtka

1 łyżka cukru pudru

5 łyżek gęstej śmietany homogenizowanej 12% lub 18%

mała szczypta soli

2 łyżeczki spirytusu

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować kopczyk. Zrobić w nim dołek, wbić w środek żółtka, następnie dodać cukier puder, śmietanę, sól i spirytus Zagarniać mąkę do środka i mieszać składniki. Połączyć je ze sobą w kulę, a następnie wyrabiać aż będzie jednolite przez ok. 5 minut (ciasto będzie dość zwarte i sztywne).Wałkować ciasto wałkiem, potem składać je na pół i znów rozwałkowywać (i tak przez ok. 10 - 15 minut). W międzyczasie tłuc ciasto wałkiem Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na jak najcieńsze placki. Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą aby nie wysychało .Nożem lub specjalnym radełkiem wycinać z ciasta paski szerokie na ok. 3 cm, a następnie kroić je na krótsze ok. 10 cm kawałki ścięte na ukos na końcach.