Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3176226
    • Do końca roku: 227 dni
    • Do wakacji: 34 dni
  • Jadłospis

Savoir-vivre podczas Wigilii

1. Przede wszystkim po otrzymaniu zaproszenia wypada zapytać gospodarzy jakie danie możecie przygotować i przynieść ze sobą.

2. Nie sadzamy blisko siebie osób, które za sobą nie przepadają lub się pokłóciły.

3. Nie zostawiamy niedojedzonych potraw. Zdecydowanie lepiej zostaniemy odebrani przez gospodarzy jeśli kilka razy sięgniemy po dokładkę, niż jeśli zostawimy część potrawy na talerzu.

4. Pamiętamy o odpowiednim odkładaniu sztućców po zjedzonym posiłku. Poprawne ułożenie sztućców na stole daje znak gospodyni czy ma nas jeszcze częstować, czy już się najedliśmy.

5. Nie dmuchaj, zupa powinna sama wystygną

6. Nie nakładaj sobie jedzenia własnymi sztućcami

7.Nie trzymaj łokci na stole

8. Nie rozpoczynaj jedzenia, dopóki wszyscy nie otrzymają porcji

9. Nie doprawiaj jedzenia, zanim nie spróbujesz

10. Postępuj właściwie z serwetką

11. Nie przechylaj talerza, by zjeść resztkę zupy

12. Chleba lub bułki nie krój nożem

13. Przed napiciem się, wytrzyj usta

14. Nie wyciągaj ręki przez cały stół

15. Nie namawiamy nikogo do jedzenia

 

Dominika Sabak 6a