Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3176271
    • Do końca roku: 227 dni
    • Do wakacji: 34 dni
  • Jadłospis

12 Potraw Wigilijnych i przepis na pierniczki

1.Wigilyjny barszcz z uszkami

2.Zupa grzybowa lub sos grzybowy

3.Pierogi ruskie

4.Pierogi z kapustą i grzybami

5.Kompot z suszu

6.Gołąbki z kaszą i grzybami

7.Ryba po grecku

8.Karp

9.Kutia

10.Sernik

11.Makowiec

12.Piernik

 

Pierniki - przepis

Składniki:

2 szklanki (320 g) mąki pszennej

2 łyżki miodu

2/3 szklanki cukru

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie)

20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)

2 łyżki masła

1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, kakao i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.

Dolewać stopniowo (po 1 łyżce) podgrzanego mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę (dolewamy tyle mleka aby ciasto łatwo się wyrabiało i było plastyczne, można nie wykorzystać całego mleka albo dodać troszkę więcej). Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.

Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 minut.

Maja L. 6a