- Odwiedziny: 3176271
- Do końca roku: 227 dni
- Do wakacji: 34 dni
Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych
-
Statystyki
12 Potraw Wigilijnych i przepis na pierniczki
1.Wigilyjny barszcz z uszkami
2.Zupa grzybowa lub sos grzybowy
3.Pierogi ruskie
4.Pierogi z kapustą i grzybami
5.Kompot z suszu
6.Gołąbki z kaszą i grzybami
7.Ryba po grecku
8.Karp
9.Kutia
10.Sernik
11.Makowiec
12.Piernik
Pierniki - przepis
Składniki:
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie)
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, kakao i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewać stopniowo (po 1 łyżce) podgrzanego mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę (dolewamy tyle mleka aby ciasto łatwo się wyrabiało i było plastyczne, można nie wykorzystać całego mleka albo dodać troszkę więcej). Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 minut.
Maja L. 6a