Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3151754
    • Do końca roku: 238 dni
    • Do wakacji: 45 dni
  • Jadłospis

Zdrowe żywienie, mądre myślenie

 

W  dniach 24-30 września 2023r. cała społeczność szkolna realizowała  program profilaktyczny „Zdrowe żywienie, mądre myślenie’’

 

Celem niniejszego przedsięwzięcia było promowanie zdrowego stylu życia poprzez ukazywanie dzieciom wartości zdrowia, kształtowanie poczucia odpowiedzialności za swoje samopoczucie i zdrowie oraz kształtowanie odpowiednich postaw i nawyków.

 

Cele ogólne programu:                                                                                                

- podniesienie poziomu wiedzy dzieci dotyczącej zasad zdrowego odżywiania,

- zaznajomienie uczniów z piramidą zdrowego żywienia,                                             

- nauka samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków,                                             

- wdrażanie dzieci do picia wody mineralnej,                                                                  

- poznanie znaczenia witamin w pożywieniu.

 

Zadania, które zostały zrealizowane w trakcie trwania akcji:

 

1. Konkurs na gazetkę ścienną o zdrowym odżywianiu.  

                                                          

Każda klasa przygotowała gazetkę o zdrowym odżywianiu. Uczniowie bardzo zaangażowali się w to zadanie, w efekcie czego powstały ciekawe gazetki, które nie tylko ozdabiały sale lekcyjne, ale także każdego dnia przypominały o zasadach prawidłowego żywienia oraz zdrowym stylu życia.

 

Wyniki konkursu:      

                                                                                  

klasy:  0-III      

                                                                                                      
I miejsce: klasa IIId                                                                                                

III miejsce: klasa Ia i klasa Ib

 

klasy:  IV-VIII         

                                                                                 
I miejsce: klasa VIa                                                                                                   

II miejsce: klasa IVc

 

2. Warzywna uczta- zdrowe sałatki i kanapki.   

                                                         

Podczas godzin wychowawczych uczniowie wykonali zdrowe i smaczne kanapki, sałatki owocowe oraz inne owocowo-warzywne przekąski. Zadanie miało na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz ukazanie roli warzyw i owoców w diecie ucznia.

 

3. Aktywne przerwy - nauka ,,belgijki’’.   

                                                                                    

Pod okiem nauczycieli wychowania fizycznego wszyscy uczniowie mieli możliwość nauczyć się tańca belgijskiego. Celem tanecznych przerw było zachęcanie uczniów do aktywnego spędzania czasu wolnego podczas przerw.

 

4. Quiz na temat zdrowego odżywiania.  

                                                      

W ramach sprawdzenia wiedzy zdobytej w czasie trwania programu ,,Zdrowe żywienie, mądre myślenie’’ reprezentanci klas zmierzyli się z quizem dotyczącym zdrowego odżywiania. Pytania konkursowe były złożone i wymagały od uczestników rozległej wiedzy na temat racjonalnego i zdrowego odżywiania, składników pokarmowych oraz piramidy pokarmowej.

 

Laureaci quizu:        

                                                                                     
I miejsce: Izabela Kozłowska i Gabriela Korzeń z kl. VIc                                         

II miejsce: Anna Bąk i Dominika Sabak z kl. VIa                                                   

III miejsce: Kamila Woźna i Martyna Sadoch z kl. VIb

 

5. Pogadanki na temat zdrowego odżywiania.  

                                            

W czasie trwania akcji nauczyciele przeprowadzili szereg pogadanek propagujących zdrowe odżywianie. Podczas rozmów z dziećmi wychowawcy przypominali, jak należy się odżywiać, aby być zdrowym, w jaki sposób zapobiegać infekcjom oraz jakie znaczenie dla naszych organizmów ma ruch  i uprawianie sportu.

 

6. Szkolna książka zdrowych przepisów kulinarnych.   

      
                  
Działanie polegało na przygotowaniu przez każdą klasę jednej strony książki kucharskiej ze zdrowym przepisem. Dodatkowo każda potrawa została opatrzona kolorową ilustracją. Po zebraniu wszystkich przepisów i wykonaniu okładki uczniowie stworzyli ,,Szkolną książkę zdrowych  przepisów kulinarnych’’.

 

7. ,,Talerz zdrowia’’- konkurs dla uczniów klas IV.   

                       

Zadaniem uczestników konkursu było wykonanie pracy plastyczno-technicznej promującej zdrowe odżywianie. Głównym celem tego przedsięwzięcia było propagowanie zdrowego i racjonalnego żywienia.

 

Wyniki konkursu:                                                                                         

I miejsce: Nikola Grzegorczyk kl.IVc                                                                       

II miejsce: Stanisław Pióro kl. IVd                                                                             

III miejsce: Julia Mlącka kl.IVd

 

8. Gry i zabawy sportowe.                                                                                


Uczniowie klas młodszych wzięli udział w grach i zawodach sportowych zorganizowanych przez nauczycieli wychowania fizycznego oraz wychowawców. Zmagania sportowe okazały się dla dzieci świetną zabawą  i wywołały wiele pozytywnych emocji.

 

9. Bieg Coopera.        

                                                                             

Ostatnim zadaniem, wykonanym w ramach tygodnia zdrowego odżywiania, był bieg Coopera. Uczniowie, nauczyciele, rodzice i sympatycy szkoły przystąpili do niego na stadionie MOSiR. Test miał sprawdzić kondycję fizyczną uczestników na podstawie pokonanego przez nich dystansu. Przedsięwzięcie miało popularyzować bieganie oraz promować zdrowy styl życia.

 

Wszystkie działania zrealizowane w trakcie programu ,,Zdrowe żywienie, mądre myślenie’’ propagowały prawidłowe odżywianie oraz zdrowy styl życia. Podczas zajęć świetlicowych, godzin wychowawczych, na lekcjach przedmiotowych oraz w czasie przerw uczniowie zdobyli teoretyczną i praktyczną wiedzę o zdrowiu oraz sposobach jego ochrony, wykształcili nawyki racjonalnego żywienia, utrwalili zasady kulturalnego zachowania  się przy stole, a także zostali wdrożeni do dbania o kondycję i sprawność fizyczną.

 

                                                                                     Izabela Głażewska

 

 

 

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji ze szkolnej akcji "Zdrowe jedzenie, mądre myślenie".

                                strzala-ruchomy-obrazek-0554  https://clipchamp.com/watch/l6k9qLj0TTm strzala-ruchomy-obrazek-0555

Belgijka w wykonaniu naszych uczniów : 


                                                                                     https://youtu.be/EKD-fIivAeo