Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3174287
    • Do końca roku: 228 dni
    • Do wakacji: 35 dni
  • Jadłospis

Wielkanocne pyszności

Mazurki wielkanocne to chyba jedne z najbardziej popularnych ciast na świątecznych stołach. Skąd wzięła się tradycja przygotowywania takich ciast? Nazwa pochodzi od słowa "Mazur", które dawniej dotyczyło mieszkańców Mazowsza. Prawdopodobnie to tam takie ciasta zyskłay sobie duże uznanie. Mazurki znane już były w kuchni staropolskiej, ale nie są to ciasta rodzime. Najpewniej ich ojczyzną była Francja, nad Wisłę trafiły zaś z Turcji. Jaki mazurek na Wielkanoc jest najbardziej charakterystyczny? Za najpopularniejszy wypiek uchodzi mazurek kajmakowy. Taki mazurek miały okazję własnoręcznie ozdobić kajmakiem, bakaliami i orzechami. Na mazurkach  powstały kwiaty, bazie, kurczaki inne piękne obrazy. Pyszne ciasta dzieci zabrały do domu, aby mogły zagościć wielkanocnym stole.

                                                                                                                                                                                                 Katarzyna Duszczyk