- Odwiedziny: 3462312
- Do końca roku: 80 dni
- Do wakacji: 258 dni
Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych
-
Statystyki
Jadłospis
JADŁOSPIS
MENU |
SKŁADNIKI Z WYTŁUSZCZENIEM ALERGIENÓW |
Poniedziałek 07.10.24 |
|
Zupa pomidorowa
|
Składniki: woda, koncentrat pomidorowy, śmietana, makaron świderek (pszenica), skrzydła z indyka, seler, marchewka, pietruszka, por, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, natka z pietruszki |
Gulasz wieprzowy |
Składniki: szynka wieprzowa, sól, pieprz czarny, ziołowy, cebula, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, mąka pszenna (pszenica) |
Kasza gryczana |
Składniki: kasza gryczana |
Sałatka z ogórka kwaszonego |
Składniki: ogórek kwaszony, cebula, marchewka |
Kompot |
Składniki: woda, owoce, cukier |
Owoc |
Owoc- gruszka |
Wtorek 08.10.2024 |
|
Zupa ryżówka |
Składniki: woda, kurczak, ryż (produkt może zawierać gluten), seler, marchewka, pietruszka, cebula, liść laurowy ziele angielskie, pieprz czarny, natka z pietruszki |
Kotlet schabowy |
Składniki: schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, pieprz czarny, ziołowy |
Ziemniaki |
Składniki: ziemniaki, woda, sól |
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką |
Składniki: sałata, śmietana, rzodkiewka, sok z cytryna |
Napój z soku |
Składniki: woda, sok czerwona pomarańcza |
Środa 09.10.2024 |
|
Zupa kapuśniak |
Składniki: woda, boczek, żeberka, marchewka, pietruszka, por, cebula, seler, sól, kapusta kwaszona, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie |
Pieczywo |
Składniki: mąka pszenna – żytnia (pszenica) |
Klopsik w sosie koperkowym
|
Składniki: filet z indyka, bułka wrocławska, bułka tarta, jajko, koper, cebula, olej rzepakowy |
Ryż |
Składniki: woda, ryż (produkt może zawierać gluten), sól, olej rzepakowy |
Sałatka pomidor z cebulą |
Składniki: pomidor, cebula |
Kompot |
Składniki: woda, wiśnia, cukier |
Owoc |
Owoc – jabłko |
Czwartek 10.10.2024 |
|
Zupa barszcz czerwony |
Składniki: woda, burak czerwony, seler, marchewka, pietruszka, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, śmietana |
Gołąbki bez zawijania |
Składniki: szynka wieprzowa, jajka, sól, pieprz czarny, ziołowy, kapusta biała, koper, bułka wrocławska, koncentrat pomidorowy |
Ziemniaki |
Składniki: woda, sól, |
Woda mineralna |
Składniki: woda mineralna |
Piątek 11.10.2024 |
|
Zupa kalafiorowa |
Składniki: woda, skrzydła z indyka, kalafior, ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, por, marchewka, sól, ziemniaki, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana, natka z pietruszki |
Makaron z serem |
Składniki: makaron świderek (pszenica),ser twarogowy/śmietankowy, cukier |
Kompot |
Składniki: woda, czarna porzeczka, cukier |
Owoc |
Owoc- banan |
*Z przyczyn niezależnych od szkoły jadłospis może ulec zmianie
Alergeny zostały pogrubione
Wykaz alergenów w posiłkach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie oraz na tablicy ogłoszeń w szkole wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.
- Skorupiaki oraz produkty pochodne.
- Jaja i produkty pochodne.
- Ryby i produkty pochodne.
- Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
- Soja i produkty pochodne.
- Mleko i produkty pochodne.
- Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
- Seler i produkty pochodne.
- Gorczyca i produkty pochodne.
- Nasiona sezamu.
- Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
- Łubin i produkty pochodne.
- Mięczaki i produkty pochodne.
- Miód
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.