Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3462312
    • Do końca roku: 80 dni
    • Do wakacji: 258 dni
  • Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS   

MENU

SKŁADNIKI Z WYTŁUSZCZENIEM ALERGIENÓW

Poniedziałek 07.10.24

 

Zupa pomidorowa

 

Składniki: woda, koncentrat pomidorowy, śmietana, makaron świderek (pszenica), skrzydła z indyka, seler, marchewka, pietruszka, por, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, natka z pietruszki

Gulasz wieprzowy

Składniki: szynka wieprzowa, sól, pieprz czarny, ziołowy, cebula, olej rzepakowy, zioła prowansalskie, mąka pszenna (pszenica)

 Kasza gryczana

Składniki: kasza gryczana

Sałatka z ogórka kwaszonego

Składniki: ogórek kwaszony, cebula, marchewka

Kompot

Składniki: woda, owoce, cukier

Owoc

Owoc- gruszka 

Wtorek 08.10.2024

 

Zupa ryżówka

Składniki: woda, kurczak, ryż (produkt może zawierać gluten), seler, marchewka, pietruszka, cebula, liść laurowy

ziele angielskie, pieprz czarny, natka z pietruszki

Kotlet schabowy

Składniki: schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, pieprz czarny, ziołowy

Ziemniaki

Składniki: ziemniaki, woda, sól

Sałata ze śmietaną i rzodkiewką

Składniki: sałata, śmietana, rzodkiewka, sok z cytryna

Napój z soku

Składniki: woda, sok czerwona pomarańcza

Środa 09.10.2024

 

Zupa kapuśniak

Składniki: woda, boczek, żeberka, marchewka, pietruszka, por, cebula, seler, l, kapusta kwaszona, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Pieczywo

Składniki: mąka pszenna – żytnia  (pszenica)

Klopsik w sosie koperkowym

 

Składniki: filet z indyka, bułka wrocławska, bułka tarta, jajko, koper, cebula, olej rzepakowy 

Ryż

Składniki: woda, ryż (produkt może zawierać gluten),  sól, olej rzepakowy

Sałatka pomidor z cebulą

Składniki: pomidor, cebula

Kompot

Składniki: woda, wiśnia, cukier

Owoc

Owoc – jabłko

Czwartek 10.10.2024

 

Zupa barszcz czerwony

Składniki: woda, burak czerwony, seler, marchewka, pietruszka, liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, śmietana

Gołąbki bez zawijania 

Składniki: szynka wieprzowa, jajka, sól, pieprz czarny, ziołowy, kapusta biała, koper, bułka wrocławska, koncentrat pomidorowy

Ziemniaki

Składniki: woda, sól,

Woda mineralna

Składniki: woda mineralna

Piątek 11.10.2024

 

Zupa kalafiorowa

Składniki: woda, skrzydła z indyka, kalafior, ziemniaki, seler, pietruszka korzeń, por, marchewka, sól, ziemniaki, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana, natka z pietruszki

Makaron z serem

Składniki: makaron świderek (pszenica),ser twarogowy/śmietankowy, cukier

Kompot

Składniki: woda, czarna porzeczka, cukier

Owoc

Owoc- banan

*Z przyczyn niezależnych od szkoły jadłospis może ulec zmianie

Alergeny zostały pogrubione

 

Wykaz alergenów w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. 

W związku z powyższym na stronie  oraz na tablicy ogłoszeń w szkole wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki oraz produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne.
  8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
  15. Miód

  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.