Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3987132
    • Do końca roku: 172 dni
    • Do wakacji: WAKACJE!!!
  • Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS  

MENU

SKŁADNIKI

Poniedziałek 23.06.2025

 

Zupa fasolowa

 

Składniki: woda, fasola Jaś, ziemniaki, kiełbasa śląska, seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz czarny, ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie

Makaron z serem

Składniki: makaron świderek (pszenica) ser- twaróg  półtłusty, śmietana, cukier, olej rzepakowy

Kompot

Składniki: wiśnia, woda

Owoc

banan

Wtorek 24.06.2025

 

Zupa krupnik

Składniki: woda, skrzydła z indyka, ziemniaki, seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, kasza jęczmienna, liść laurowy, ziele angielskie,

pieprz czarny, pieprz ziołowy

Gołąbki bez zawijania

Składniki: szynka b/k, jajko, bułka wrocławska, bułka tarta, olej rzepakowy, cebula, kapusta biała, ryż

Ziemniaki młode

Składniki: ziemniaki, woda, sól, koper

Kompot

Składniki: wiśnia, woda

Środa 25.06.2025

 

Zupa brokułowa

Składniki: woda, ziemniaki, brokuły, żeberka wieprzowe , seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Kotlet panierowany z piersi kurczaka

Składniki: piersi z kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, olej rzepakowy

Ziemniaki

Składniki: ziemniaki, woda, sól, koper

Mizeria

Składniki: ogórek świeży, śmietana, sól, ocet jabłkowy

Kompot

Składniki: woda, wiśnie 

Czwartek 26.06.2025

 

Zupa pomidorowa  

Składniki: woda, skrzydła z indyka, koncentrat pomidorowy, makaron (pszenica),seler, pietruszka korzeń, por, marchewka, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, śmietana  

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

 Składniki: polędwiczki wieprzowe, papryka słodka, l, cebula, pieprz czarny, pieprz ziołowy, mąka ziemniaczana, olej rzepakaowy

Kasza jęczmienna

Składniki: woda, sól, kasza jęczmienna, liście laurowe

Buraczki zasmażane

Składniki: burak czerwony, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy

Kompot

Składniki: woda, wiśnia

Owoc

Gruszka   

 

*Z przyczyn niezależnych od szkoły jadłospis może ulec zmianie

Alergeny zostały pogrubione

 

 

*Z przyczyn niezależnych od szkoły jadłospis może ulec zmianie

Alergeny zostały pogrubione

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki oraz produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne.
  8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
  15. Miód

  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.