Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3791689
    • Do końca roku: 291 dni
    • Do wakacji: 104 dni
  • Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS  

MENU

SKŁADNIKI

Poniedziałek 17.03.2025

 

Zupa barszcz czerwony

 

Składniki: woda, skrzydła z indyka, burak czerwony, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, cebula, seler, śmietana, l, pieprz, liść laurowy

Kotlet mielony

 

Składniki: szynka wieprzowa, bułka wrocławska, bułka tarta, jajka, pieprz czarny, ziołowy, sól, olej rzepakowy   

Ziemniaki

Składniki: ziemniaki, woda, sól

Fasolka szparagowa

Składniki: fasola szparagowa, masło, woda, sól   

Kompot

Składniki: wiśnia, woda

Wtorek 18.03.2025

 

Zupa kapuśniak

Składniki: kapusta kwaszona, woda, boczek, ziemniaki, por, marchewka, pietruszka, sól, seler, cebula, pieprz czarny, majeranek

Pieczywo

mąka pszenna – żytnia (pszenica)

Kluski leniwe z twarogiem

Składniki: Kuski leniwe, ser twarogowy półtłusty, mąka pszenna, ziemniaczana, jajka, sól, masło, bułka tarta

Surówka z marchewki

Składniki: marchewka, jabłko, jogurt, sok z cytryny

Sok jabłkowy

sok jabłkowy

Owoc

Kiwi

Środa 19.03.2025

 

Rosół  z makaron

Składniki: kurczak, skrzydła z indyka, szponder, woda, makaron nitka (pszenica) seler, pietruszka korzeń, por, marchewka, cebula, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, nać pietruszki

Polędwiczki saute

 

Składniki: polędwiczki wieprzowe, papryka słodka, sól, cebula, pieprz czarny, pieprz ziołowy, mąka ziemniaczana

Kasza kuskus

Składniki: kasza kuskus, woda, sól

Mizeria

Składniki: ogórek świeży, sól, śmietana

Kompot

Składniki: truskawka, woda

Czwartek 20.03.2025

 

Zupa szczawiowa

Składniki: wywar z warzyw, ziemniaki, szczaw, seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana, mąka pszenna (pszenica)

Pieczywo

mąka pszenna – żytnia  (pszenica)

Makaron z kurczakiem i pomidorami

Składniki: makaron penne (pszenica) filet z kurczaka, pomidory suszone, pomidory krojone puszka,  pieprz czarny, sól, cebula, olej rzepakowy, zioła prowansalskie

Kompot 

Składniki: owoce z wiśni, woda

Piątek 21.03.2025

 

Zupa pomidorowa

 

Składniki: woda, koncentrat pomidorowy, ryż, skrzydła z indyka, śmietana, seler, marchewka, pietruszka, por, cebula, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, natka z pietruszki

Ryba panierowana

Składniki:  rybna miruna, olej rzepakowy, jajko, bułka tarta

Ziemniaki

Składniki: ziemniaki, woda, sól, koper

Surówka z kapusty kwaszonej

Składniki: kapusta kwaszona, marchewka, jabłko, cebula

Kompot

Składniki: woda, wiśnia, cukier

Owoc

Gruszka   

 

*Z przyczyn niezależnych od szkoły jadłospis może ulec zmianie

Alergeny zostały pogrubione

 

 

*Z przyczyn niezależnych od szkoły jadłospis może ulec zmianie

Alergeny zostały pogrubione

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1.  Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki oraz produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne.
  8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu.
  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.
  15. Miód

  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.