- Odwiedziny: 3178172
- Do końca roku: 226 dni
- Do wakacji: 33 dni
Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych
-
Statystyki
Wiosenna sałatka
Składniki
- Kilka liści sałaty lub dwie garście szpinaku
- 4 zielone ogórki
- Pół cebuli
- Pół papryki
- Garść małych pomidorków
- 4 rzodkiewki
Składniki sosu na bazie oleju :
- Po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania :
Umyj delikatnie i osusz kilka liści sałaty. Możesz też sięgnąć po młode liście szpinaku, czy roszponkę. Jeśli masz mieszankę młodych listków, to również możesz jej użyć i całość rozłożyć na półmisku. Młode ogórki gruntowe tylko umyj. Odetnij oba końce, a ogórki pokrój w plasterki o grubości około 5 mm. Rzodkiewki umyj, odetnij końce i pokrój w półplasterki o grubości około 2-3 mm. Pół małej papryki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na małe kawałki. Kawałek cebuli obierz i pokrój w cienkie piórka. Pomidorki pokrój tylko na pół lub na ćwiartki. W osobnej miseczce wymieszaj składniki na sos. Gotową mieszanką oblej sałatkę lub też wszystko razem dokładnie wymieszaj. Smacznego !
Dominika S.6a
Domowa lemoniada truskawkowa
Składniki:
- ½ średniej wielkości arbuza
- 4-5 dużych cytryn
- 4-6 szklanek wody
- świeża mięta
Sposób przygotowania :
Do naczynia blendera wrzuć ćwiartki arbuza, a kiedy uzyskasz już jednolitą konsystencję, przelej sok z arbuza do dzbanka i odstaw na bok. Do szklanki wyciśnij sok z cytryny – powinieneś uzyskać 1 szklankę soku, choć jest to zależne od wielkości i soczystości cytryn. Następnie przelej sok z cytryny do dzbanka, dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Lemoniadę arbuzową serwuj schłodzoną, z dodatkiem kostek lodu, plasterków cytryny oraz listków świeżej mięty.