- Odwiedziny: 3123270
- Do końca roku: 250 dni
- Do wakacji: 57 dni
Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych
-
Statystyki
Kącik kucharski
Dyniowe placuszki na szybkie i zdrowe śniadanie
Dyniowe placuszki to propozycja na zdrowe śniadanie. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15-20 minut dzięki czemu można szybko zaspokoić poranny głód
Ugotowana dynia zawiera niewiele kalorii (około 20 kcal w 100g) i całe bogactwo cennych składników odżywczych:
- beta-karoten czyli prowitaminę A – aż 5755 IU
- witaminę C – 4.7 mg
- kwas foliowy
- witaminę E
- wapń
- magnez
- fosfor
- potas.
Dzięki dużej zawartości beta-karotenu jest zbawieniem dla naszego serca oraz oczu. Powinny na nią jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę – IG dyni to 75.
Dyniowe placuszki – składniki na około 10 sztuk
- 250 ml mleka (napoju) roślinnego
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego – najlepiej całych, o ile Wasz blender poradzi sobie z ich zmiksowaniem
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g puree z dyni – najszybszy przepis znajdziecie poniżej
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (taki nadaje się do smażenia i pieczenia)
Puree z dyni – przygotowanie
Dynię obierzcie, pokrójcie ją w kostkę i ugotujcie na parze –zajmuje to około 15 minut. Następnie zmiksujcie dynię ręcznym blenderem lub w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S – i puree gotowe
Dyniowe placuszki – przygotowanie
- W blenderze kielichowym zmiksujcie mleko z siemieniem lnianym tak aby rozdrobnić nasionka.
- Do płynu dodajcie olej oraz puree z dyni i wszystko chwilę miksujcie do połączenia się składników w gładką masę
- Następnie wsypcie do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujcie
- Dyniowe placuszki smażcie na patelni z nieprzywierającą powłoką – po kilka minut na każdej ze stron. Smaży się je dosyć szybko a wychodzą puszyste w środku i lekko chrupiące na zewnątrz
Podawajcie je z ulubionymi owocami, miodem, dżemem lub powidłami
Wiktoria Szczepańska