Szkoła Podstawowa nr 4 im. Powstańców Styczniowych

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 3102077
    • Do końca roku: 259 dni
    • Do wakacji: 66 dni
  • Jadłospis

Kącik kucharski nr 3

Szakszuka z botwinką

Tym razem przygotowałam dla was coś na wiosenne śniadanie z wykorzystaniem botwinki. Ma ona dużo właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera sporo witaminy K i A. Obfituje także w żelazo, magnez i potas, więc jak ktoś ma anemię i nie tylko zachęcam do wypróbowania przepisu. Obiecuję będzie przepysznie. ????

Porcja dla dwóch osób

Składniki
-cebula 1 sztuka
-papryczka chilli 1 sztuka (jeśli ktoś lubi)
-czosnek 2 - 3 ząbki
-botwina 1 pęczek
-kminek 1 łyżka
-ziarna kolendry 1/2 łyżeczki
-olej rzepakowy 2 - 3 łyżki
-wędzona papryka szczypta
-pomidory 4 sztuki
-jajka 4 sztuki
-kolendra 1 pęczek
-chleb 2 kromki
-sól i pieprz  do smaku

Sposób przygotowania
Krok 1
: siekanie
- Cebulę obierz i drobno posiekaj
- Czosnek utrzyj na tarce o drobnych oczkach. 
- Botwinę umyj, łodygi drobno posiekaj, liście porwij na grube wstążki, mniejsze zostaw w całości. 
- Kminek i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu.

Krok 2: warzywa na patelnie
- Do głębokiej patelni wlej olej i wrzuć cebulę z chili. Posól i postaw patelnię na średnim ogniu.
- Smaż powoli, aż cebula stanie się szklista. Następnie dorzuć posiekane łodygi botwiny i czosnek. 
-  Podgrzewaj, aż poczujesz zapach czosnku. Pilnuj, by się nie przypalił. 
- Dodaj kminek, kolendrę i wędzoną paprykę i smaż przez około 1 minutę. 
- Pomidory sparz, obierz ze skory i posiekaj. Wrzuć na patelnię i duś przez 15–20 minut, aż płyn odparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje (na patelni o dużej średnicy potrwa to krócej).
- Na koniec wymieszaj z sosem liście botwiny, dopraw solą i pieprzem.
- Zrób w sosie małe zagłębienie za pomocą łyżki i wbij w nie jajko. W ten sam sposób wbij pozostałe jajka, tak by każde było otoczone warstwą sosu.
-  Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewaj do momentu, gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Jajka z porcją sosu nakładaj łyżką cedzakową do miseczek. 

Krok 3: podawanie
Podawaj posypane grubo posiekaną kolendrą z kromką tostowego chleba, którym wybierzesz resztki sosu z miseczki.

Klasyczną szakszukę przygotujesz tak samo, ale pomijając botwinę. Warto dodać do niej nieco papryki, którą trzeba dusić jak konfiturę razem z cebulą, chili i czosnkiem.